
Babeczka :)
17 marca 2021
Kto nie lubi słynnej babeczki?????? My ją uwielbiamy:)
Przepis łatwy , z dodatkiem naszego „mleka” napoju migdałowego smakuje wybornie :)Z reguły większość dodaje naturalnego jogurtu. Możliwe, że są tacy którzy zastosowali mleko lub śmietanę w przepisie ,chociaż żeby uzyskać odpowiednią gęstość ciasta ze zwykłym mlekiem by to nie wyszło.
Nasz napój chociaż do mlek nie należy , koło jogurtów nie stał, za to samą gęstością i smakiem rewelacyjnie je zastąpił.
Babeczka urosła pięknie 🙂
Składniki:
Ciasto-składniki 🙂
- 150ml „mleka”napoju migdałowego klasycznego
- 180g cukru kokosowego
- 300g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 120 ml oleju
- trochę ekstratru migdałowego
Polewa 🙂
My nie zrobiliśmy żadnej polewy ,ale jeśli ktoś bardzo chce ,to również może wykorzystać nasz napój migdałowy, który jest dość gęsty i w połączeniu z dobrą czekoladą da rewelacyjny dodatek do ciasta.
Połowa szklanki napoju migdałowego
1 tabliczka dobrej jakości czekolady.
Nasz napój podgrzać w garneczku dodając czekoladę ,mieszać aż się całkowicie rozpuści:)
Smacznego 🙂